info@birincigrup.com +90 216 446 81 77

Türk “robotlarına” Avrupa'dan teklif yağıyor - Mynet

ROBAST, özellikle depolama sistemleri üzerine müthiş işlevleri olan akıllı robotlar üretiyor.

Tamamen Türk mühendisler tarafından projelendirilip imal edilen ve dünyada rakibi olmayan tek Robot üreticisi.

Firmanın ürettiği robotlar Türkiye'de rakipsiz olduğu gibi dünyada da rakipsiz. Sistem firmaların stok maliyetlerini 5 kat aşağı çekiyor. Keza ROBAST robotlarının kaldırdığı ağırlık ve yükseklikleri kaldırabilen dünyada başka firma yok. 15 yıl süren Ar-Ge çalışmaları sonucu ortaya çıkan robotik sistemler ilk olarak Türkiye'de geçtiğimiz ay yapılan WIN fuarında lanse edildi. O günden beri yoğun ilgiyle karşılaştı. Avrupa'dan distribütörlük için teklifler yağıyor.

ROBAST'ın ürettiği depolama sistemlerinin kurumlar için birçok avantajı var. Yer kazanımı, iş güvenliği, iş verimliliği, stok kontrolü ve zaman tasarrufu bunlardan sadece birkaçı. ROBAST'ın rakiplerinden ayrılan en önemli özelliği fabrikaya özel butik işler yapıyor olması. Yani diğer firmalar standart ürünlerini yerleştirirken, ROBAST her firmanın yerine ve ihtiyacına uygun robotlar üretiyor.

Dünya çapında ses getiren bir şirket olma yolunda ilerleyen ROBAST’ın Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Demirbaş, firmanın kuruluş öyküsünü, gelişimini ve hedeflerini

Mynet Ekonomi/ Finans Editörü Selçuk Altun’a anlattı:


Firmanızın kuruluşundan kısaca bahseder misiniz?
DEMİRBAŞ: ROBAST'ın sahibi Seyfullah İnan 30 senedir Avrupa'da ticaret yapıyor. Almanya'da kazandıklarını Türkiye'de değerlendirmek isteyen İnan, Alman know-howı ile Türk üretim gücünü birleştirerek bu konuda bir dünya firması olma hedefinde.


Robotik Depolama Sistemleri üzerine 15 yıl gibi uzun bir süredir yaptığımız Ar-Ge çalışmaları sonucunda akıllı depolama sistemleri üzerine dünya da ilklerin öncüsü olduk. Ar-Ge’de 21, imalat ve montaj da ise 18 mühendis olmak üzere toplam 39 mühendis kadromuzla hizmet vermekteyiz. Yine ekibimizde imalat ve montajda görev alan toplam 114 mavi yakalı personel bulunmaktadır.


Bu işe girmeye nasıl karar verdiniz?
DEMİRBAŞ: Bizim yurtdışında nükleer enerji üzerine, yurt içinde ise yapı inşa sanayi,gemi inşa sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarımız mevcut. Uzun yıllar öncesine dayanan robotik teknolojilerine yönelik tecrübemiz ve çok ciddi know - how bilgimiz mevcut. Lojistik sektöründe problemlerin gittikçe büyüdüğünü ve çözümsüz hale büründüğünü gördük. Arsa maliyetlerinin aşırı yük olması ve bu yüzden firmaların üretim yapmaktan korkması bizi bu sektöre yöneltti. Sırf bu is için çok profesyonel bir ekip kurarak ar-ge çalışmalarına başladık ve bu günlere geldik.

Ürün gamınızda neler var?
DEMİRBAŞ: Ar-ge çalışması sonucunda meydana getirdiğimiz bir çok robotumuz var ve hepsi için patentlerimiz var. Rulo ile depolama yapan, paletli depolama yapan, kutulu depolama yapan, sıcak soğuk depolama yapan, büyük malzeme küçük malzeme depolama yapan kısacası her türlü sektöre yönelik çözüm ürettik. Aslında sorun tek. Ürettik ama nereye koyacağız. Sırf bu yüzden seri üretim yapmayan üretimden korkan firmalar var. Çünkü depolama ve lojistik maliyetleri, yer maliyetleri çok ciddi seviyelerde. Depolama yaparken ürünlere verilen zararlar ayrı bir sıkıntı. Depolamada maalesef mevcut depolama sistemleriyle hacmin tamamını kullanmak mümkün değil. Yükseklik fazla kullanılamıyor. Eğer depolanacak malzeme ağırsa zaten yükseğe çıkılamıyor. Bizim akıllı depolama sistemlerinde tüm bu sıkıntılara çareler mevcut. Hem yüksekliği kullanıyoruz, hem de hacmin tamamını. Buda 5 bin m2 yi 100-200 m2 lere düşürmemiz demek oluyor. Bizi dünyadaki rakiplerimizden ayıran ve dünyada tek olmamıza sebep olan durum bizim butik işler yapmamız. Firmaların bizi tercih etmesindeki en önemli sebep bizim sistemimize entegre olmak zorunda olmamaları. Onların sistemine bizim sistemi entegre edebilmemizdir.


Hangi ürününüzle ön plana çıkıyorsunuz? Bu ürünü farklı kılan özellikleri nelerdir?
DEMİRBAŞ: Lojistik sektöründe akilli depolamaya yönelik firmalar mevcut fakat bizi bu sektorde dünyada ilk ve tek yapan unsur butik işler yapmamız. Bu ne demek şöyle açıklayayım. Biz robotumuzu yapıp firmalara bizim depolama robotumuz bu bunu alın demiyoruz. Bu işle ilgili mühendis arkadaşlar firmaya gidip depolama yapılacak alanı görürler. Gerekli ölçümler yapılır. Daha sonra bununla alakalı çalışmalarımız başlar. Çizimler yapılır, hacmi en fazla nasıl kullanabiliriz. maksimum depolama alanına nasıl ulaşırız gibi sorulara cevap buluruz. Çizimlerden sonra animasyon yapıp ; depolama yapılacak alanı, depolama yapılan üründen maksimum ne kadar depolanacağını, robotlarımızla birlikte nasıl depolama yapılacağına varana kadar birebir gösteriyoruz. İstekleri doğrultusunda değişiklik yapılması gereken yerler varsa değiştiriyoruz. Bu titiz çalışma sonucunda mevcut depolama alanı - yerine göre değişmekle beraber- neredeyse % 80 civarında azalıyor. Gebze OSB için basit bi örnek vermek gerekirse ; arsa maliyeti ortalama 500 $ / m2 dersek depolama yapılacak alan 5000 m2 dersek. Sistemimizle depolama alanını en kötü ihtimalle 300 m2 ye düşürdüğümüzü varsayarsak 5000 - 300 = 4700 m2 alan boşa çıkıyor. 4700 m2* 500 $ dersek = 2.350.000 $ demektir. sadece arsa maliyetinden bahsediyorum. İnşaat maliyeti bunun içinde yok. Ülke ekonomisine katkıyı siz düşünün.


Hangi firmalara hizmet sundunuz? Şu anda hangi firmalarla çalışıyorsunuz?
DEMİRBAŞ: Sektörde yeni olmamıza rağmen şuanda Türkiye’nin ilk 500 firması içinde olan firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Proje aşamasında olduğumuz toplam 17 firma var. Ayrıca yurt dışından bazı firmalar bizden distrubutörluk istiyor fakat biz şuanda mevcut islerle dolu olduğumuzdan dolayı bunlara şuan itibariyle sıcak bakmıyoruz. Şuanda üzerinde çalıştığımız çok ciddi projeler var. Celal birsen Şemsiyeleri, Çelik A.Ş, Kastamonu Entegre, LG, Vestel. Bizim nihai hedefimiz sektörümüzde dünya devi olarak ülkemizin ismini duyurmak.


Kendi üretiminiz mi var yoksa projeleri hazırlayıp robotları fason mu yaptırıyorsunuz?
DEMİRBAŞ: Kendi imalathanemiz mevcut, robotlarımızın çok özel kısımlarını yani know-how lik kısımlarının imalatını biz yapıyoruz, diğer kısımlarını ise tamamen bizim kontrolümüzde isinin ehli imalathanelere veriyoruz. Projeye uygunluğu imalat sırasında mühendislerimiz tarafından kontrol edilip anında müdahale ediliyor buda bize kalite ve zaman anlamında çok faydalar sağlıyor.

Yıllık cironuz ne kadar?
DEMİRBAŞ: Şu an yeni olduğumuzdan dolayı bu yıl için doğru olmayabilir ama grup ciromuz 50.000.000 TL


2012 ve sonrası hedefleriniz nelerdir?
DEMİRBAŞ: Bizim bu zamana kadar yaptığımız ar-ge çalışmaları mevcut sisteme zaten yetiyor.Faka biz ar-ge ye çok önem veriyoruz. Yapılamaz denileni yaptık, başarılamaz denileni başardık. Şu anda da yapılamaz denilenleri yapmaya çalışıyoruz. Ar-ge çalışmalarına devam edeceğiz. Depolama alanında dünyanın en küçük robotlarını üreteceğiz. Robotlarımızın hızını arttıracağız. Kaldırma kapasitelerimizi arttıracağız. Şuan da devam eden projemizden örnek vermek gerekirse 16 tonluk malzemeleri 10 m yüksekliğe kaldırıyoruz. Nihayi hedefimiz depolama alanında dünya devi olmak Know-how satarak cari açığa faydalar sağlamak bizim en önemli hedeflerimiz arasında ve biz bunu başaracağız.


Son olarak eklemek istedikleriniz…
DEMİRBAŞ: Ar-ge faaliyetlerimiz bütün hızıyla devam etmektedir. Su an Sağlık Bakanlığıyla ve Adalet Bakanlığıyla çok özel projelerimiz mevcut. Sağlık Bakanlığıyla; ilaç depolamaya yönelik hem hastanelerde hem de eczanelerde kullanılmak üzere depolama sistemleri, Adalet Bakanlığıyla ise ıslak imzaların saklanabileceği depolama sistemleri üzerine çalışmalarımız devam etmektedir. Her iki sistem de ülke ekonomisine çok büyük katkıları olan ve zamandan, mekandan tasarruf ettiren aynı zamanda da doğru ürüne ulaşmayı sağlayan dünya da örneği olmayan sistemlerdir. Malumunuz 100 m koşusunda 10 saniyenin altına düşmek insan fizyolojisine aykırı bu asla yapılamaz denmişti. Fakat yıllar önce kırıldı 9,86 sn ile. Bunun için de 100 sene geçse bu rekor kırılamaz dendi ama 2009 Berlin Olimpiyatlarında Ussain Bolt 9,58 lik derecesiyle dünya rekoru kırdı. Biz de Türkiye’nin Ussain Bolt’u olmak istiyoruz. Yapılamaz denileni yaptık başarılamaz denileni başardık.

https://finans.mynet.com/haber/detay/ekonomi/turk-robotlarina-avrupadan-teklif-yagiyor/80784/