Raf İçine (Drive İn) Sistemler
Bu tarz depolar şayet manuel olarak kurulduysa ya da manuel olarak işletilecekse, özel tasarım forkliftler, rafların içine girerek ürün raf içerisinde yukarıdan aşağıya ve içerden dışarıya doğru istiflerler. Paletler raf içersindeki ataçman raylara basar. Böylelikle depolama sağlanır. Manuel uygulamadaki en büyük sorun, paletler iki yandan raylara oturtulmaktadır ve üzerindeki ağırlık fazla olunca ( 1 ton ya da 2 ton gibi) paletlerin altlarındaki kuşaklar eğilmekte ve ahşap paletlerde ahşap kalitesi düşük olduğunda paletler kırılmaktadır.Ancak bu durum robot uygulamasında oluşmamaktadır. Robotlarla uygulanmasında ise, (özellikle sadece bizim yaptığımız ve dünyadaki tek uygulama şeklidir) ana AS/RS robotu kendi üzerine bir adet küçük Tırtıl adını verdiğimiz robotu alır. Bu robotun üstünde depolayacağı palet ya da malzeme / ürünler bulunmaktadır.
AS/RS robotu, raf arasında ilerleyerek ilgili gözün önüne gelir. AS/RS robotunun üzerindeki Tırtıl robotumuz yüküyle birlikte ana AS/RS robotunu terk eder ve raylar üstünde raf gözünün içerisine girerek ilerler. Raf gözlerinin derinliği 1 metreden 200 metreye kadar olabilir. Tırtıl önüne başka bir palet ya da malzeme ve ya ürün gelinceye kadar ilerler. Başka bir malzeme / ürün ya da palet gelince, Tırtıl, önceden belirlenmiş olan mm cinsinden mesafede durarak üzerindeki palet / malzeme ya da ürünü rayların üzerine bırakır ve geri giderek ana AS/RS robotuna biner. Biz, bu söz konusu derin gözlere tüp demekteyiz. Böylelikle her tüp istenen ya da fiziki şartlar gereği ya da ihtiyaçlar talepler gereği ne kadar derinlikte olacaksa o kadar derin yapılarak sadece cıvatalarla montajı gerçeklenir. Ürün çeşit sayısı 5000 den az olan işletmelerde, aynı üründen pek çok sayıda olan işletmelerde, yer sıkıntısının olduğu durumlarda kısa derinlikler yapılarak oluşturulan uygulamalarda oldukça efektiftir.
Avantajları
* Alan kayıpları ihmal edilecek kadar azdır. Gerçek hacımda depolamayı sağlar.
* AS/RS robot koridor sayısı az olduğu için ekonomiktir.
* Yer sorunu olan işletmelerde, depo olacak alanın düzenli bir şekil ihtiva etmediği durumlarda, deponun fiziki görünüşüne uygun hale getirilmesi kolaydır.
* Palet/kasa/tepsi/kutu/koli gibi pek çok çeşit ürün rahatlıkla depolanabilir.
Dezavantajları
* Robot sayısı az olduğu için çeşit sayısı çok fazla olup çok hızlı depolama ve sevkıyat ihtiyacı olan yerlerde optimize edilmelidir. Ancak, yaşadığımız bir tecrübe ile, 500 çeşit ürünü olan bir işletmede, her paletin bir ton geldiği ürünlerde, 10 saat içerisinde 1540 palet (70 kamyon) sevk edilmiş ve 800 palet ürün de depoya alınmıştı. Bu örnekteki hızlardan daha yüksek hızlar gerektiğinde, robot ve Tırtıl hızları optimize edilmelidir.
* Çelik konstrüksiyon maliyeti az da olsa diğer depolama tiplerine göre yüksektir.