info@birincigrup.com +90 216 446 81 77

Robotlu Akıllı Depo Yönetim Sistemleri

Sistemi yöneten bir personel dışında, herhangi bir insan kaynağına ihtiyaç duyulmadan, tüm depolama ve sevkıyat işlemlerinin tam otomatik veya mümkün olduğunca otomatik yapıldığı, işe ve ihtiyaçlara uygun olarak tasarlanabilen robotlarla oldukça hızlı bir şekilde operasyonların gerçeklendiği sistemlerdir. İşletmelere getirdiği avantajlar şöyledir.

* Depolama, alan kullanılarak değil hacım kullanılarak yapılır. Örneğin, 7 metre yükseklikte 2800 m2 bir alanda 1600 mm yüksekliğindeki euro paletlerden 10,000 palet, 4 büyük AS/RS robotu ve 12 küçük Tırtıl robotu ile depolanabilmektedir. Aynı depo, robotlarla devreye alınmadan önce en fazla 2800 palet alabilmekteydi. Bu depo 16 metre yüksekliğinde olsaydı, 25,000 euro palet kapasiteye ulaşacaktı ya da 1000 m2 bir alan olsaydı ve yükseklik 16 metre olsaydı yine 10,000 euro palet alabilecekti. Burada önemli olan ölçü deponun yüksekliği olmaktadır.

* Forklift gibi yardımcı malzemeler kullanılmaz. Üretim içerisine ürünleri taşımak için, go-car adı verilen robotlar ile iç transportasyon sağlanır ve bu tarz robotlar, işe özel, ihtiyaçlara göre şekillenmiş olarak devreye alınır. Alan kayıpları minimumdur. Örneğin, konvensiyonel bir depoda, bir palet için, forkliftin çalışabilmesi adına raf koridor genişliği 3 metre ile 4 metre arasında değişir. Oysaki aynı paleti taşıyan AS/RS robotunun ihtiyaç duyduğu koridor genişliği en fazla 110 cm olmaktadır. (800X1200 euro paleti taşıyan AS/RS robotunun genişliği 104 cm dir.)

* Deponun yüksekliği robotlu sistemlerde 40 metreye kadar çıkabilmektedir. Ürün ağırlığı da kısıt teşkil etmemektedir. Örneğin, yapmış olduğumuz bir uygulama da 12 metreye 3 tonluk üstelik oldukça havaleli (1500mmX3000mm sac plaka paketi) ürünü sorunsuz olarak depolayabilmekteyiz.

* Depolama ve sevkıyat hızları ise oldukça yüksektir. Örnek olarak 2 ton ağırlığındaki ürünlerin, 10 metre yüksekliğinde ve 30 metre uzunluğundaki koridora sahip bir depodan çıkartılması hızı 2 dk/palet olabilmektedir. Bu örnek işlemdeki zaman daha da kısaltılabilir. İşin özelliği ve ihtiyaçlar doğrultusunda tüm bu hız ve kapasiteler şekillendirilebilir.

* FIFO, LIFO, FEFO gibi genel geçer tüm depolama algoritmaları ve envanter modelleme teknikleri otomatik olarak robotlar tarafından her seferinde uygulanmaktadır.

* Etkin bir insan kaynağı kullanımı olmadığı için, insani problemler yoktur. Robotların bozulma istatistikleri de oldukça düşüktür ve peryodik bakımlarla sistem 7/24 çalışabilmektedir. Bizlerin yaptığı bir uygulama sonucunda işletmelere robotlarla verilen hayati parçaların yedekleri ile en büyük arıza olan motor arızasındaki motor değişim süresi bile 15 dk içerisinde yapılmaktadır. Amaç, işletmenin sürekli çalışabilirliğini sağlamaktır.

* Robotlar, sistemin yoğun olmadığı zamanlarda, örneğin, gece mesaisi yapmayan işletmelerde, bir sonraki günün hazırlığını yapabilmekte ve ya deponun homojen olarak yerleşimini sağlamak için ürünlerin yerlerini kendi kendilerine değiştirebilmektedir. Amaç, bir sonraki güne hazırlık yapmak, planlanan ve hedeflenen süreler içerisinde en etkin depolama ve sevkıyat işlemini gerçekleştirmektir.

* Depodan parçalı ürün çıkarma işlemlerini robotlar yapabilmektedir. Yatırım aşamasında, robotların nasıl çalışması gerektiği ve beklentilerin doğru bir şekilde ortaya konması ile picking işlemlerini de robotlar yerine getirebilmektedir.

* Depolanan ürünler ya da palet / kasa / taşıyıcı kaplar, hep aynı yükseklikte ve ya ölçülerde olmayabilir. İhtiyaçlar doğrultusunda, robotlar, depolanacak ürünlerin boyutlarını ölçerek uygun yerlere depolamayı sağlayabilir. Ayrıca, bu işlemler için farklı boyutlu raflar yapmaya da gerek yoktur. Özel kızaklı raf sistemi ile optimum hacım kullanımı gerçekleştirilebilmektedir.

* Robotlu sistemlerde, rafların tamamı ya da bir kısmı hep aynı ölçüde olmak zorunda değildir. Hatta, her raf birbirinden tamamen farklı olabilir. Robotlar, montaj sırasında, mevcut sistemi öğrenerek her gözün konumunu otomatik olarak öğrenirler. Bundan dolayı ilave yapılacak her raf / göz ve ya bölüm, sorun olmaktan çıkar ve robot ilaveleri de öğrenerek işlemleri gerçekleştirir.

* Robotlar, işe ve ihtiyaca özel hazırlandığı için, donuk depo, soğuk depo, sıcak depo gibi özel ortamlar için hazırlanabilir. Önemli olan, ihtiyaçların, beklentilerin ve hedeflerin doğru ve gerçekçi tespit edilmesidir.

* Robotlu Akıllı Depo Yönetim Sistemlerinde, envanter sayımı oldukça kolaydır ve sayım işlemleri gerek zaman ve gerekse zahmet olmaktan çıkmıştır.